Ontdek de elementenlijst

Het periodiek systeem der elementen

Ben jij op zoek naar de lijst van het periodieke systeem? Op deze pagina ben je aan het juiste adres. Je vindt hieronder namelijk een lijst van alle scheikunde elementen. Deze zijn op atomische volgorde gerangschikt. Daarnaast staat er allerlei andere essentiële informatie van het element vermeld. Zo staat het symbool van het element vermeld met rechts daarvan de volledige naam. Verder vind je ook de informatie over hoeveel atomische massa een element beschikt. Zo heb je een makkelijk overzicht van het periodieke systeem. Klik simpelweg op een element en dan zie je dat je naar het element gaat waar je meer info over het element tegenkomt.

Lijst van alle elementen

1 1s1 H 1.00794(4)

Waterstof

Lees Meer >
2 1s2 He 4.002602(2)

Helium

Lees Meer >
3 [He] 2s1 Li 6.941(2)

Lithium

Lees Meer >
4 [He] 2s2 Be 9.012182(3)

Beryllium

Lees Meer >
5 [He] 2s2 2p1 B 10.811(7)

Borium

Lees Meer >
6 [He] 2s2 2p2 C 12.0107(8)

Koolstof

Lees Meer >
7 [He] 2s2 2p3 N 14.0067(2)

Stikstof

Lees Meer >
8 [He] 2s2 2p4 O 15.9994(3)

Zuurstof

Lees Meer >
9 [He] 2s2 2p5 F 18.9984032(5)

Fluor

Lees Meer >
10 [He] 2s2 2p6 Ne 20.1797(6)

Neon

Lees Meer >

Wat is het periodieke systeem?

Ben je nog niet helemaal bekend met het periodieke systeem der elementen? Maak je geen zorgen, want op deze pagina wordt het op een simpele wijze aan jou uitgelegd. Het periodieke systeem, officieel bekend als periodiek systeem der elementen, is een systeem waarmee je op een overzichtelijke manier alle cruciale informatie van elementen af kunt lezen. Daarbij zijn deze op volgorde van atomen gerangschikt, maar ook zijn er groepen elementen die in een groepje zijn samengevoegd. Daarbij is de kleur van het element een indicatie bij welke groep het hoort. Met een periodiek systeem wordt het opzoeken en lezen van een element vele malen eenvoudiger.

Wat kun je in het periodieke systeem vinden?

In het periodieke systeem kun je allerlei informatie vinden. Als allereerste vind je elk element dat bestaat in de tabel van een periodiek systeem. Deze worden met hun symbool of afkorting hierin geplaatst. Ook is het atomische nummer te vinden in het periodiek systeem. Verder is de atomische massa ook hier vermeld. Daarnaast zijn sommige elementen in dezelfde kleur te vinden. Dit betekent dat ze tot een bepaalde groep horen die vergelijkbare eigenschappen hebben of op dezelfde manier reageren. Tot slot is er ook nog veel onbekend met dit stelsel. Daarmee bedoelen we dat een element nog niet is ontdekt en daardoor eigenschappen hiervan nog onbekend zijn. Deze onbekende element(en) vind je echter nog steeds in de periodieke tabel.

Wat zijn elementen?

'' Wat zijn elementen? '' is een vraag die bezoekers hier vaak stellen. Elementen zijn niet alleen de basis van scheikunde, maar de gehele wereld. Zonder het fenomeen van een element bestond er immers geen leven. Een element is de bouwsteen van het universum. Het is de kleinst mogelijk basis van atomen die door chemische processen niet verder kunnen worden ontleed. Een ander eigenschap van een element is dat de atomen dezelfde hoeveelheid protonen in hun nuclei. Het aantal protonen die je in een element kan vinden wordt gebruikt als atomisch nummer voor de plaats van een element in het periodieke systeem.

De systemen die je vindt in een periodieke tabel

Lanthaniden
Lanthaniden zijn een groep van elementen die over een atomisch nummer van 57 tot en met 71 beschikken. Er zijn er dus vijftien totaal die in de elementen bank te vinden zijn. Vaak worden ze ook wel zeldzame aardmetalen genoemd. Over het algemeen staan lanthaniden bekend als witte of zilveren metalen die in dezelfde soorten erts aan worden getroffen. Daardoor zijn ze moeilijk uit elkaar te halen, helemaal doordat deze groep metalen op een vergelijkbare manier reageren. Lanthaniden zijn uitstekend voor het geleiden van elektriciteit. Deze groep is verder vernoemd naar het eerste element in de periodieke tabel genaamd Lanthanum.
Aardalkalimetalen
Aardalkalimetalen zijn een groep van 6 scheikunde elementen die in de elementen bank te vinden zijn. Ze behoren tot groep 2 van het periodieke systeem. Deze groep deelt vele vergelijkbare eigenschappen met elkaar, waaronder de kleur van de metalen. Ook is elk van deze metalen uitermate zacht. Daarnaast beschikken aardalkalimetalen over een lage dichtheid, smeltpunt en kookpunt.
Metalloïden
Een andere groep die je in de elementen bank tegenkomt zijn metalloïden. Hoewel de naam iets ander suggereert, behoort deze groep niet tot de metalen in het periodieke systeem. Echter behoren ze tevens niet toe tot de niet-metalen. In feite bevindt deze groep zich hier tussenin. De meeste leden van deze groep worden dan ook als halfmetalen beschouwd. Kenmerken waar deze groep verder om bekend staat is dat ze met elkaar dezelfde elektronegativiteit delen.
Actiniden
Maar liefst vijftien scheikunde elementen behoren tot een groep genaamd Actiniden. Als een element een atomisch nummer heeft dat tussen 89 en 103 in zit, is het een lid van deze groep. Het merendeel van de substanties die tot deze groep worden geschaard, zijn kunstmatig gefabriceerd.
Alkalimetalen
Ook heb je een groep scheikunde elementen die alkalimetalen heten. Alkalimetalen behoren tot de eerste groep van het periodieke systeem. Alkalimetalen staan bekend om het feit dat ze goede elektrische en thermische geleiders zijn. Tevens is het met alkalimetalen zo dat ze afgesloten van de lucht bewaard moeten worden. Dit komt doordat ze over een hoge reactiviteit beschikken zoals bijvoorbeeld met zuurstof. Verder kun je deze scheikunde elementen niet op een natuurlijke manier in een vaste vorm aantreffen. De hoge reactiviteit zorgt er namelijk voor dat dit schier onmogelijk is.
Edelgassen
Verder zijn er ook edelgassen. Edelgassen zijn scheikunde elementen die alleen in extreme omstandigheden via verbindingen met andere scheikunde elementen een andere vorm kunnen krijgen. Vroeger waren edelgassen het ontbrekende puzzelstukje bij het maken een juiste periodieke systeem der elementen. Er zijn in totaal 18 leden die tot de edelgas groep behoren. Je vindt alle edelgassen door de meest rechtse kolom van het periodieke systeem op een verticale manier te lezen.
Overgangsmetaal
Ook zijn er overgangsmetalen. Overgangsmetalen zijn een groep scheikunde elementen die het grootste deel van het periodieke systeem vormen. Wat een overgangsmetaal zo uniek maakt is dat het geen volledige gevormde elektronen-schil kan hebben. Daardoor is het ook mogelijk voor elektronen om in de binnenschil te komen. Dit maakt het mogelijk voor verschillende oxidatietoestanden om te vormen.
Niet-metalen
Tevens zijn er niet-metalen. Wanneer een element een niet-metaal is, wordt bedoeld dat het tot een bepaalde groep substanties van het periode systeem behoort. Halogenen en edelgassen maken echter geen deel van deze groep. Deze groep staat bekend om het feit dat ze geen goede geleiders zijn. Tevens zijn ze vaak in een gas of vaste vorm te vinden. Ook staat deze groep erom bekend dat hun leden een lagere dichtheid hebben dan metalen.
Hoofdgroepmetalen
Tot slot zijn er ook hoofdgroepmetalen. Een hoofdgroepmetaal is een element waarbij een p-orbitaal beschikt over het laatste toegevoegde elektron. Het is lastig om te bepalen welke metalen als een hoofdgroepmetaal kunnen worden gerekend. Er is namelijk geen vaste definitie, waardoor sommigen zes stoffen tot de groep rekenen, terwijl anderen tien of zelfs dertien includeren.

Voor wie is een online periodiek systeem?

Nu je de basis weet over wat een periodiek systeem der elementen precies inhoudt, is het misschien ook belangrijk om te weten voor wie deze online Binas is. Door op deze pagina een kijkje te nemen, zie je in één oogopslag alle belangrijke informatie dat een element heeft. Ook zie je hoe een element zich verhoudt tot een ander element. Daarnaast kun je via een online periodieke systeem voorspellen wat de eigenschappen van een onbekend element zijn. Tot slot helpt het ook dat dit allemaal online is. Je ziet onmiddellijk de informatie die je nodig hebt in plaats dat je moet bladeren door een fysieke binas. Als een of meerde van deze functies handig zijn voor jou, is dit online periodiek systeem der elementen gegarandeerd voor jou bedoeld. Maak hier dan ook volledig gebruik van.