BLOG

Alles wat jij moet weten over Neon

alles over neon.webp

Neon verlichting, neon ledstrip, of neon kleding: er is een alt van verschillende toepassingen waar de neon kleur in naar voren komt. Neon vertoont vaak een oranjerode gloed, net zo gek dan ook dat bedrijven of fastfoodketens vaak neon letters gebruiken om hun bedrijf te laten opvallen. Maar wat is neon eigenlijk. Hoe werkt deze chemische stof en wat je kan je bijvoorbeeld met neon verf? Dit en nog veel meer vertellen we je in dit artikel over neon.

Een chemisch element

Neon is een chemische element en wordt geschreven met de letters Ne.Het woordt is afkomstig van het Griekse woord νέον, oftewel Neos. Dit woord betekent nieuw (afgeleid van het Latijnse woord Novum). Deze chemische stof heeft een plek in het periodiek systeem en kent dan ook het atoomnummer 10. Het bijzondere aan dit element is dat het zowel een reuk- als kleurloos gas is. Deze oranjerode gloed verschijnt pas wanneer dit element in een elektrisch veld wordt geplaatst, zoals een led strip of bij een neon sign.

Een stof in overvloed

Neon bestaat al heel lang. Zo komt het voornamelijk voor in het zonnestelsel en universum, op aarde komt vrijwel nooit in vrije vorm voor. Na de waterstof, helium, koolstof en zuurstof is deze gas de vijfde in de rij als het gaat om stof in komische overvloed. Anders dan zuurstof en koolstof is het waarschijnlijk het minst reactieve element. Dit houdt in dat het neon niet zo snel verbinding maakt met andere chemische elementen.

De geschiedenis van neon

Neon bestaat al meer dan een eeuw. In 1898 werd deze stof door William Ramsay en Morris Travers ontdekt.), tegelijkertijd met de ontdekking van krypton en xenon. Hoe kwam dat dan? Willam Ramsay moest een luchtmonster afkoelen totdat het tot een vloeistof zou veranderen. De vloeistof werd vervolgens verwarmt en hij vind de gassen op terwijl ze aan het koken waren. Allereerst werden de gassen stikstof, zuurstof en argon opgevangen, deze waren al bekend bij de wetenschappers. De andere gassen werden afgescheiden en geïsoleerd voor zo’n zes weken. Na deze periode konden ze een eerste soort gas identificeren, namelijk krypton. Ze verwijderden dit gas en hierna konden ze de volgende gas identificeren. Het gas gaf een helder rood licht wanneer het onder elektrische ontlading kwam te staan. Dit gas kreeg de naam Neon. Dit gas, dat in juni 1898 werd geïdentificeerd, kreeg de naam "Neon", dat door de zoon van Ramsay werd voorgesteld.

Neon wordt gebruikt voor neon verlichting

Neon kwam in het begin van de 19e eeuw nog weinig voor en was een kostbaar chemisch element. Daarom duurde het even voordat neon verlichting werdt gebruikt als atlternatief voor normale verlichting. In 1092 begon Air Liquide grote hoeveelheden neon te produceren voor gebruik van industriële toepassingen. Georges Claude, de eigenaar van Air Liquide introduceerde een paar jaar later – om precies te zijn in december 1910 – moderne neon verlichting. De neon verlichting werd in een afgesloten buis geïntroduceerd. Hoewel Claude deze neon verlichting wilde inzetten voor verlichting binnenshuis mislukte dat. De kleur was namelijk te opvallend om te zorgen voor licht. Gelukkig zal Claude eWn alternatief, de neon lamp was namelijk wel fel genoeg voor reclame borden. In 1923 werd de neon lamp dan ook gebruikt voor reclames. De eerste twee grote reclameborden met neon sign verschenen in de VS. De autodealer in Los Angeles Packard kocht twee borden. Door de opvallende gloed en kleur was deze reclame totaal anders dan de reclameborden van de concurrentie. Juist de levendigheid en de felheid van de kleur van de neon lamp paste goed bij de Amerikaanse samenleving van toen.

Andere toepassingen

Gedurende de jaren werd neon steeds vaker toegepast. Neon wordt in lange glazen buizen gezet waardoor er de felle karakteristieke rode kleur ontstaat. Tegenwoordig wordt de stof ook weleens gemixt met andere gassen waardoor er bijvoorbeeld neon groen ontstaat. Deze kleur ontstaat doordat kwik met neon wordt gemengd waardoor je een neon groene kleur krijgt. Ook worden stoffen zoals helium (zorgt voor een gele kleur), koolstofdioxide (wit) of argon (zorgt voor een paarse kleur) toegevoegd aan neon. Hierdoor zie je neon verlichting in verschillende kleuren bijvoorbeeld ook vaak terug op kermisattracties. Andere voorbeelden zijn bewijzering of kustzinnige toepassingen. Ook wordt het gebruikt in bliksemafleiders of in helium neonlasers. Daarnaast wordt neon verf gebruik voor kleding. Deze neon kleding fluoresceert wanneer het donker is.

Neon als neon ledverlichting

Tegenwoordig kan neon wel worden gebruikt voor normale verlichting. Zo heb je neon gloeilampen die werken op 100 en 250 volt. Ook heb je neon led strips. Dit zijn light-emitting diodes waar neon aan wordt toegevoegd. Dit was een voorloper van de televisieschermen met plasma. Tegenwoordig zijn er veel toepassingen van neon verlichting. Een van de nieuwste toepassingen is de neon led strips. Dit zijn flexibele led strips met neon kleur. Je kan zo gek niet verzinnen, van geel, paars tot neon groen. Een led strip kan voor veel toepassingen worden gebruikt. Zo zie je ze terug in clubs en discotheken om aan te geven als er een trap is of de vloer verhoogd of verlaagd is. Daarnaast worden ze ook gebruik in de tuin als decoratieve verlichting of worden ze op feesten gebruikt. Je herkent misschien de neon armbandjes wel die je tijdens een festival kan kopen.

Een ongevaarlijke element

Neon is van zichzelf niet brandbaard of explosief. Daarnaast is dit gas niet brandbaar. Hierdoor kan het dus goed worden toegepast in neon verf. Met neon verf kunnen niet alleen artistieke kunstwerken worden gemaakt, maar de verf kan ook worden toegepast op neon kleding. Alleen wanneer het gas – in vloeibare vorm – te snel ontsnapt kan er brandwonden ontstaan. Ga dus niet zelf lopen experimenten als een neon verlichting kapot is. Je kan beter dan een nieuwe neon verlichting of een neon led strip komen. Neon is dus een gas, chemisch element wat je veel vaker tegen komt dan dat je weet. Zo weet je nu - wanneer je weer eens neon letters aan de kant van de weg ziet schitteren - hoe ze gemaakt zijn en waar deze oranjerode kleur vandaan komt.